SES ARAMA KURTARMA DERNEĞİ DİSİPLİN YÖNERGESİ
Madde 1 – AMAÇ
Bu Yönerge, Ses Arama Kurtarma Derneği (SES) Disiplin Kurulu çalışma ilke ve esaslarını düzenler.
Derneğin misyonu, vizyonu ve etik kuralları vardır. Disiplin yönergesi, bu vizyon, misyon ve etik kuralları korumak, dernek içi disiplinini sağlamak, çalışma barışını temin ve tesis etmek, Yönetim Kurulu ve birimler tarafından alınan kararların düzgün yürütülmesini ve işleyişini sağlamak, işlenen suçları cezalandırmak amacı ile hazırlanmıştır.
Madde 2 - TANIMLAR
Bu yönergede adı geçen;
Kurul: Disiplin Kurulunu,
Dernek: Ses Arama Kurtarma Derneğini,
Dernek Üyesi: Ses Arama Kurtarma Derneği’ne üye veya gönüllü olarak kaydedilenleri ifade eder.
Madde 3 – KAPSAM
Dernek Disiplin Yönergesi, Dernek üyeleri veya gönüllüler tarafından işlenebilecek, disiplin suçu olarak kabul edilen eylemleri kapsar.
Disiplin Yönergesi Dernek üyelerinin ve gönüllülerin tümünü kapsar.
Gönüllü formunu dolduran her aday (gönüllü) bu Disiplin Yönergesini kabul etmiş sayılacaktır.
Madde 4 - KURULUN OLUŞUMU
Disiplin Kurulu 3 asil, 3 yedek üyeden oluşur.
Kurul üyeleri tüzükte gösterilen biçimde Dernek Genel Kurulu tarafından seçilir ya da görevden alınır. Asil üyelerden birinin herhangi bir sebeple Kuruldan çıkması halinde yerine yedek üyeler, tüzükte gösterilen biçimde asil üyeliğe getirilir. Herhangi bir nedenle Kurulda yedek üye kalmaması halinde tüzükte belirtilen biçimde yeni yedek üyeler seçilir.
Kurul, tüzüğe göre seçilen bir başkan tarafından yönetilir.
Başkan toplantıyı idare eder ve Yönetim Kurulu ve Genel Kurul ile iletişimi sağlar.
Kurul üyelerinden herhangi biri hakkında disiplin soruşturması açılması, Yönetim Kurulu yahut Genel Kurul kararı ile mümkündür. Bu durumda, soruşturma açılan Kurul üyesi, soruşturma tamamlanana kadar görevinden alınır, yerine yedek üye görevlendirilir. Soruşturma sonunda Kurul üyesi, hakkındaki karara göre yeniden görevine iade edilir veya azledilir.
Madde 5 – YETKİ
Kurul, Yönetim Kurulu teklifi yahut bir Dernek üyesinin yazılı şikâyeti üzerine, bu Yönerge maddelerini, Dernek tüzüğünü, Dernekler Kanunu’nu, Türk Medeni Kanunu’nu veya Dernekler Yönetmeliği’ni esas alarak disiplin soruşturmasını yürütür.
Kurul soruşturmasını tamamladıktan sonra, görüşlerini Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yönetim Kurulu verilen kararı ve kurulun görüşlerini onaylamak, değiştirmek ve/veya reddetmek hakkına sahiptir. Yönetim Kurulunun her türlü disiplin işlemine karşı Genel Kurul’a itiraz edilebilir. Genel Kurul bu itirazları tüzükte belirtilen şartların sağlanması halinde olağanüstü genel kurul toplantısında; olağanüstü genel kurul çağrısı yapılmazsa yapılacak ilk olağan genel kurul toplantısında değerlendirir. İtiraz üzerine verilecek kararlar kesindir.
Üyelikten veya gönüllülükten çıkarılması kararlarına karşı itiraz edilmesi halinde Genel Kurul tarafından verilecek karara kadar hakkında çıkarılma kararı verilen üye veya gönüllünün durumu askıya alınır. Bu durumda üye, Dernek organlarında görevliyse karar verilinceye kadar görevi askıya alınır; yapılacak genel kurulda oy kullanamaz ve olağanüstü genel kurul çağrısı yapamaz; Dernek faaliyetlerine katılamaz. Üyeliği askıya alınan üyenin bu sürede aidat ödeme yükümlülüğü yoktur. Gönüllülüğü askıya alınan gönüllü, bu süreçte Dernek faaliyetlerine katılamaz ve üyelik başvurusunda bulunamaz.
Madde 6 - ÇALIŞMA BİÇİMİ
Kurul, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu Başkanı yahut asil veya yedek fark etmeksizin 3 (üç) Kurul üyesi tarafından göreve çağrılır.
Kararlar oy çokluğu ile alınır.
Disiplin soruşturması, Dernek üyelerinden birinin yaptığı şikâyet üzerine açılacaksa; bu durumda başvuru sahibi Dernek üyesi, şikâyet dilekçesini Evrak kayıt defterine kaydettirmek suretiyle Kurula verir.
Tüm soruşturma boyunca yapılacak olan yazışmaların tümü “GİZLİ” ibaresiyle yapılır.
Bildirimde bulunan Dernek üyesi/üyeleri ile suçladığı Dernek üyesi/üyelerinin kimlikleri saklı tutulur.
Hakkında soruşturma açılmış Dernek üyesi/gönüllüsü, yöneltilen suç ile ilgili karar Yönetim Kurulunca açıklanıncaya kadar, Kurula sevk edilmiş olmaktan ötürü suçlanamaz ve üyeliği konusunda herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulamaz.
Kurul, hakkında şikâyette bulunulan Dernek üyesinin lehinde ve aleyhindeki bütün kanıtları toplamak ile yükümlüdür, bu sebep ile ilgili tüm kişilerin veya kuruluşların bilgilerine başvurabilir.
Kurul mevzuata aykırı olmamak kaydıyla resmi makamlardan gerekli bilgi ve belgeleri isteyebilir.
Tanıkların sözlü anlatımlarına, bu anlatımları yazıya dönüştürmek ve imza altına almak koşulu ile başvurabilir.
Kurul, disiplin soruşturmasını 1 (bir) yıl içerisinde tamamlamak ve sonuca ilişkin gerekçeli raporu Yönetim Kuruluna sunmakla yükümlüdür. Bu süre içinde sonuçlandırılamayan başvurular için bir sureti başvuru sahibine, diğer sureti Denetim Kuruluna gönderilmek üzere ve bir sureti de dosya saklanacak şekilde toplam 3 suret gerekçeli rapor hazırlanır ve bu rapora kurulun görüşü de eklenir. Başvuru sahibinin talep etmesi halinde sonuçlandırılamayan dosyalar Genel Kurulda görüşülerek Kurulun karar teklifi doğrultusunda oylanarak oyçokluğu ile karara bağlanır.
Madde 7 - SORUŞTURMAYA BAŞLANMASI VE ZAMANAŞIMI
Disiplin Kurulu, Dernek üyelerinin şikâyeti yahut Yönetim Kurulu’nun kararı üzerine ilgili üye veya gönüllü hakkında 10 (on) gün içerisinde disiplin soruşturmasına başlamak zorundadır. E-posta aracılığıyla yapılan şikâyetlerde bu süre 15 (on beş) gün olarak uygulanır.
Hakkında yöneltilen suçlamalar için bir Dernek üyesi hakkında fiilin ve failin öğrenilmesinden itibaren 3 (üç) ay ve her halükarda fiilin işlenmesinden itibaren 1 (bir) yıl geçtikten sonra o Dernek üyesi hakkında disiplin soruşturması açılamaz.
Madde 8 – ŞİKÂYET USULÜ
Şikâyet, başvuruda bulunacak Dernek üyesinin başvurması ve hakkında bildirimde bulunduğu Dernek üyesini yazılı olarak belirtip, iddialarını ve varsa delillerini (yazılı, görsel, vs) eklemesi ile yapılmış olur. Dernek üyelerinin aşağıda belirtilen şartları taşıması kaydıyla, Derneğe bildirilen e-posta adresi üzerinden yapılacak şikâyetler de işleme konulur. Bunun dışında SMS, Whatsapp yahut diğer haberleşme araçlarıyla veya Dernek üyesinin kayıtlı e-posta adresi dışında yapılan şikâyetler işleme konulmaz.
Hakkında şikâyette bulunulan fiili işleyen Dernek üyesinin bilinmemesi halinde şikâyete yalnızca fiil, iddialar ve deliller eklenir. Bu durumda Kurul, zamanaşımı süresi içerisinde failin bulunması için çalışmada bulunur. Kurul’un bu sürede faili tespit etmesi halinde zamanaşımı süresi kesilmiş sayılır. Kurulun disiplin soruşturmasını tamamlaması için başlayacak süre, failin tespitinden itibaren başlamış sayılır.
Şikâyette veya Yönetim Kurulu’nun disiplin soruşturması açılmasına ilişkin kararında; şikâyeti yapan Dernek üyesinin açık kimliği, üye numarası, bildirimin konusu, olaylar ve tarihin belirtilmesi zorunludur.
Şikâyette bulunan Dernek üyesinin kimlik bilgileri, açık ve ulaşılabilir adresi ile imzası bulunmayan istekler işleme konulmaz. E-posta aracılığıyla yapılan şikayetlerde imza dışındaki diğer bilgilerin bulunması zorunludur.
Yönetim Kurulu bildirim olmasa bile, dernek onur ve itibarının korunması adına, derneği zarara uğratıcı beyan, bildirim ve davranışlarda bulunan Dernek üyeleri hakkında soruşturma açılmasını isteyebilir.
Madde 9- SORUŞTURMA
Kurul, şikâyet dilekçesinin yazılı olarak verilmesinden itibaren 10 (on) gün içinde soruşturmaya başlamak zorundadır. E-posta aracılığıyla yapılan şikayetlerde bu süre 15 (on beş) gün olarak uygulanır.
Hakkında soruşturma başlatılması uygun görülen kişiye bildirim konusu açık ve anlaşılır bir biçimde yazılı ve “GİZLİ” olarak soruşturmanın başlamasından itibaren on (on) gün içinde bildirilir. Kurul, tebliğ tarihinden itibaren başlayarak 15 (on beş) gün içinde ilgilinin savunmasını, varsa kanıtlarıyla birlikte yazılı olarak bildirmesini ister.
İlgili Dernek üyesi, haklı gerekçeler göstererek 10 (on) günü geçmemek üzere savunma için ek süre talep edebilir.
Bu süreler içerisinde savunmasını vermeyen üye, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Gerekli görülen durumlarda suçlanan Dernek üyesinin sözlü anlatımlarına da başvurulabilir.
İlgilinin savunmasının alınmasından itibaren Kurul, konuya ilişkin başkaca delillerin toplanması için gerekli işlemleri yapar.
Kurul, disiplin soruşturmasına ilişkin tüm işlemleri 1 (bir) yıl içerisinde tamamlayarak, aynı sürede bir kanaatini de bildirir gerekçeli raporu Yönetim Kuruluna sunar.
Yönetim Kurulu, şikâyette bulunan ve suçlanan Dernek üyesine üyesine soruşturma sonucunu, “GİZLİ” ve yazılı olarak bildirir.
Varsa cezanın uygulanması Yönetim Kurulu yetkisindedir.
Madde 10 - DİSİPLİN CEZALARI
Bir Dernek üyesinin işlediği tespit edilen fiillerde aşağıda belirtilen cezalar verilir.
Bir Dernek üyesinin, Dernek üyelerinin güvenlerini zedeleyici, çalışma barışını ve Dernek işleyişine zarar verici davranışlarda bulunması; Dernek faaliyetlerine mazeretsiz olarak bir yılda üç kez katılmaması; yapılacak tatbikatlara mazeretsiz olarak bir yılda bir kez katılmaması; Dernek aidatının mazeretsiz olarak tüzükte belirtilen zamandan daha geç ödemesi; Dernek tarafından verilen görevleri layıkıyla yerine getirmemesi hallerinde yazılı olarak uyarma cezası verilir.
Bir Dernek üyesinin, Derneğin faaliyetlerini haksız olarak eleştiren açıklamalarda bulunması; Dernek adına izin almaksızın basına yahut topluma açıklamalarda bulunması; Dernek üyeleri hakkında asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması; Derneğin faaliyetlerinin bir kez kasıtlı olarak sekteye uğratılması; yıllık Dernek aidatının bir yıl boyunca mazeretsiz olarak ödenmemesi; Dernek faaliyetlerine mazeretsiz olarak bir yılda beş kez katılmaması; yapılacak tatbikatlara mazeretsiz olarak bir yılda iki kez veya toplamda üç kez katılmaması; Dernek içerisinde gruplaşma ve hizipleşmelere neden olması; Derneğin ekipman ve malzemelerine kasıtlı olsun veya olmasın bir brüt asgari ücretin yarısından daha az tutarda zarar vermesi; Dernek üyeliğine veya gönüllülüğe girişte Dernek faaliyetlerine engel olmayacak biçimde yanlış bilgi ve belgeler vermesi; Dernek tarafından verilen görevleri hiç yerine getirmemesi yahut Dernek tarafından gönderilen eğitim, seminer, kurs vb. faaliyetlerde gerekli çabayı göstermemesi, Dernek Etik Kurallarına aykırı hareket etmesi hallerinde yazılı olarak kınama cezası verilir.
Bir Dernek üyesinin, Dernek hakkında onur ve itibarı zedeleyici açıklamalarda bulunması yahut bu minvalde fiillerde bulunması; Dernek üyeleri hakkında asılsız suç duyurusunda bulunma, yalan tanıklık gibi suç oluşturan fiillerde bulunması; Derneğe ait bina araç ve eklentilerde, alkol kullanılmasına izin verilmiş alanlar dışında alkol kullanması; Dernek faaliyetlerine sarhoş olarak katılması; Derneğin ekipmanlarının izinsiz olarak alınması, kullanılması, değiştirilmesi; Derneğin ekipman ve malzemelerine kasıtlı olsun veya olmasın bir brüt asgari ücretin yarısı ila iki brüt asgari ücret tutarında zarar vermesi; Dernek faaliyetlerine mazeretsiz olarak toplamda on kez katılmaması; yapılacak tatbikatlara mazeretsiz olarak toplamda beş kez katılmaması hallerinde Dernekten bir 6 (altı) ay ile 1 (bir) yıl süre boyunca uzaklaştırılmasına karar verilir.
Bir Dernek üyesinin, Derneğin toplum nezdindeki saygınlığının ağır şekilde yıpratacak biçimde eylemlerde bulunması veya açıklama yapması; Dernek organlarının çalışmalarını kasıtlı olarak engellemesi; Dernek amaç ve değerleri ile vizyon ve misyonunu benimsemediğini ortaya koyacak her türlü davranışta bulunması; Dernek adını kullanarak, yetkisi dahilinde olmayan sözleşmeleri imzalaması, dernek adına borçlanması, bağışta veya bağış sözünde bulunması, resmi kurumlar nezdinde iş ve işlemleri takip etmesi; Derneğe ait bina, araç ve eklentilerinde tıbbi zorunluluk hariç uyuşturucu madde kullanması veya bu maddelerin etkisinde dernek faaliyetlerine gelmesi; Derneğin ekipman ve malzemelerine kasıtlı olarak herhangi bir zarar vermesi; Derneğin ekipman ve malzemelerine kasıt olmaksızın verdiği zararı Yönetim Kurulunca verilecek uygun sürede tazmin etmemesi; Dernek faaliyetlerine mazeretsiz olarak toplamda on beş kez katılmaması, yapılacak tatbikatlara mazeretsiz olarak toplamda yedi kez katılmaması; Dernek adını kullanarak herhangi bir suç işlemesi; Derneğe ait bina, araç ve eklentilerinde taksirli suçlar hariç suç işlemesi; bir diğer dernek üyesinin vücut bütünlüğüne, onur ve haysiyetine zarar verici davranışlarda bulunması; Dernek bina, araç ve eklentilerinde, genel ahlaka mugayir eylemlerde bulunulması; Dernek aidatını mazeretsiz olarak art arda iki kez ve toplamda üç kez zamanında ödememesi; Dernek faaliyetlerini sekteye uğratacak birden fazla kez kasıtlı davranışlarda bulunması; Dernek Etik Kurallarına ağır biçimde aykırı hareket etmesi; Dernek kurumsal kimliğini temsil eden araç ve nesneleri (giysi, kartvizit, kimlik, amblem, araç, vb) kullanmak suretiyle şahsi çıkar elde etmesi; Herhangi bir siyasi partiye çıkar veya zarar sağlayacak şekilde Dernek içerisinde söylemlerde veya siyasi faaliyette bulunması hallerinde Dernek üyeliğinden ve/veya gönüllülükten çıkarılmasına karar verilir.
Bir Dernek üyesinin, dernek taşınır ve/veya taşınmaz mallarına vereceği her türlü zarar ile kusuruyla neden olduğu dernek gelir kayıpları ile dernek bütçesinde meydana gelen azalmaları da kusuru ölçüsünde tazmin yükümlülüğü bulunur. Yönetim Kurulu, zarara neden olan Dernek üyesinin kusuru ve zararın miktarını göz önünde bulundurarak oluşan zararın Dernek tarafından karşılanmasına karar verebilir.
Dernek organlarına seçilmiş üyelerin Kanun, Yönetmelik veya Dernek Tüzüğü tarafından kendisine verilmiş görevleri gerektiği biçimde yerine getirmemesi halinde, eylemin niteliği ve üyenin kusuru ölçüsünde görevden alınmasına, yazılı uyarma, kınama, uzaklaştırma yahut Dernek üyeliğinden çıkarma cezasına karar verilir.
Bir Dernek üyesinin iyi niyetinden emin olunduğu ve tekrar aynı veya benzer fiilleri işlemeyeceği yönünde kanaat oluşması halinde Disiplin Kurulu tarafından fiilin karşılığı olan cezadan bir alt kademe ceza verilmesi mümkündür. İşlenen fiil uyarma cezasını gerektirdiği takdirde bu şartlarla Disiplin Kurulu veya Yönetim Kurulu tarafından ceza verilmesine gerek görülmeyebilir. Bir Dernek üyesinin son üç yıl içinde daha önce bu şekilde cezasında indirim yapılmışsa, artık işlediği veya işleyeceği fiillerde indirim yetkisi kullanılamaz.
Bir Dernek üyesinin daha önce herhangi bir eylemi nedeniyle birden fazla kez cezalandırılmış olması halinde, mevcut soruşturmada işlediği fiilin karşılığı olan cezadan daha ağır bir ceza ile cezalandırılmasına karar verilebilir.
Madde 11 - CEZALARDA UYUM
Nitelikleri itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara, benzer disiplin cezaları uygulanır.
Disiplin cezalarının verilmesinde Disiplin Kurulu takdir hakkını kullanır ancak bu durumu gerekçelerinde belirtir. Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulunun önerdiği cezadan farklı bir cezanın uygulanmasına karar veremez.
Madde 12 - SUÇ DUYURUSU VE DUYURULAR
Bu Yönergede öngörülen fiiller ayrıca kanunlara göre bir suç niteliği taşıyorsa, Yönetim Kurulu tarafından Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulması zorunludur.
Disiplin Kurulu, soruşturma neticesinde uygulanmasını önerdiği cezayı yahut ceza verilmesine yer olmadığı kararını ve gerekçesini, gereğinin yapılması için Yönetim Kuruluna bildirir. Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulunun bildirdiği cezayı yahut ceza verilmesine yer olmadığı kararını, şikâyet edene ve edilene gerekçesiyle birlikte bildirir.
Hakkında suçu sabit görülen Dernek üyesinin, Yönetim Kurulunca açıklanan ceza kararlarını, aynı amaç doğrultusunda çalışan diğer derneklere bildirme veya bildirmeme inisiyatifi Yönetim Kurulundadır.
Madde 13 - DİSİPLİN KURULU KARARLARINA İTİRAZ
Disiplin Kurulu kararlarına karşı, Yönetim Kurulunca disiplin kararı kendisine tebliğ edilen ilgililer, 10 (on) gün içinde gerekçeli olarak Yönetim Kuruluna itirazda bulunabilir. Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulundan birer kişiden oluşan üç kişilik bir heyet ile itirazlar değerlendirilerek üç ay içerisinde dosya hakkında görüş verilir.
Üyelikten ve gönüllülükten çıkarma dışındaki Disiplin Kurulu kararları doğrudan Yönetim Kurulu tarafından uygulanır. Üyelikten ve gönüllülükten çıkarma kararları Yönetim Kurulu onayı ile uygulanır. Üyelikten veya gönüllülükten çıkarılma yahut çıkarılmama kararlarına karşı Genel Kurula itiraz hakkı saklıdır.
Madde 14 – GİDERLER
Disiplin Kurulu ile ilgili giderler, Yönetim Kurulu kararı ile dernek bütçesinden karşılanır.
Madde 15 - BİLDİRİMLER
Bu Yönerge kapsamındaki tüm bildirimler ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.
Madde 16 – DÜZENLEMELER
Bu Yönerge hükümleri ile mevcut tüzük hükümleri arasında çelişki olması helinde, mevcut tüzük hükümleri esas alınır.
Madde 17 – YÜRÜRLÜK
Bu Yönerge, Genel Kurulda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Madde 18 – YÜRÜTME
Bu Yönerge hükümlerini, Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu yürütür.